Català   English   Español       

Una pel·lícula d’Eugènia Balcells
2020
Duració: 1:12:30    vídeo HD, color

CARTES D’AKYAB es una pel·lícula documental de l’artista Eugènia Balcells,un viatge interior, una recerca dels orígens , una reivindicació del seu llinatge femení y també un descobriment  fascinant.

Aquest film honora a les avantpassades birmanes d’ Eugènia que es van veure obligades a ocultar el seu origen per poder seguir la seva vida a Europa a on van ser enviades per estudiar.

El reconeixement i la integració d’aquesta herència vital tan valuosa dona sentit i coherència a tota l’ obra de l’artista.

El film sorgeix d’una sèrie de cartes que es van trobar quan va morir la seva besàvia Lluïsa en un antic maletí de viatge a on havien estat amagades durant tota la seva vida. A les cartes hi consta la data i lloc on van ser escrites, Akyab, Birmània.

Els espais a on deuria aparèixer el nom de la seva mare estaven en blanc, les paraules havien estat esborrades per guardar el secret de la seva procedència.

Partint d’un fet real, d’una recerca personal, la pel·lícula ens mostra la relació orient-occident, la situació de la dona i els prejudicis racials y socials; la gran riquesa  y senzilla humanitat d’ unes tradicions tan poc conegudes.

El film es converteix en un múltiple mosaic de varis nivells de lectura, patrimoni cultural d’interès universal. 

Filmada, escrita, editada i narrada per Eugènia Balcells  
Luis Felipe Ruiz / muntatge
Clara Balcells / ajudant de muntatge i so
Fletcher Ventura / post producció de so
Isabel Mestres / orientació en la interpretació del text

Poemes de Rabindranath Tagore i Nguyen Phan Que Mai