Català   English   Español       

PATRONAT D’HONOR


JOHN BERGER – Crític d’art, assagista, novel·lista, poeta i pintor. (1926-2017)

Nascut a Londres, John Berger viu des de fa anys en un poblet dels Alps francesos que constitueix l’escenari de la seva trilogia De sus fatigas: Puerca tierra, Una vez en Europa i Lila y Flag. Entre les seves novel·les s’inclouen además de les citades: Hacia la boda, King: Una historia de la calle, G., amb la que guanyà el Booker Prize. I entre els seus assajos: Modos de ver, Mirar, Otra manera de contar i Ascensión y caída de Picasso. Les seves obres més recents son la novel·la D’A a X i Bento’s Sketchbook, una meditació sobre el filòsof Spinoza en la que reflexiona sobre la pràctica del dibuix.


CARLOS CAVALLÉ – Director General Emèrit de l’IESE 1984-2001 i Fundador i President del Social Trends Institute.

Doctor en Enginyeria Industrial.
Director General Emèrit de l’IESE i Professor Emèrit del Departament de Direcció Estratègica. President del Public Sector-Private Sector Research Center i del Social Trends Institute de Nova York.
Al 1991 rep el Harvard Business School’s Distinguished Service Award. Ha estat guardonat amb la Medalla de Oro de la Universidad de Navarra i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.


ROALD HOFFMANN – Premi Nobel de Química 1981.

Nascut al 1937 a Zloczow, Polònia, Roald Hoffmann va sobreviure a la guerra i va arribar als Estats Units al 1949, on va estudiar Química a les universitats de Columbia i Harvard. És catedràtic de la Cornell University des del 1965, i actualment ocupa la càtedra Frank H.T.Rhodes com a professor emèrit d’Humanitats. Ha rebut innumerables premis, entre els quals el Premi Nobel de Química (1981). Hoffmann té una amplíssima bibliografia científica en el camp de la “química teòrica aplicada”, una producció que ha exercit una influència fonamental en quasi tots els camps de la química. També ha realitzat una immensa labor de divulgació a través de la seva participació en el programa televisiu The Wold of Chemistry, que no ha deixat de programar-se des del 1990, o en els actes del Cornelia Street Café, del Greenwich Village.
Com a escriptor, Hoffmann ha estudiat en nombrosos assajos les relacions de la química amb la filosofía, la literatura y les arts, incloent el paper del simbolisme i l’escriptura en la ciència i la naturalesa de la llògica química. Les seves obres inclouen poesia i teatre.


FEDERICO MAYOR ZARAGOZA – Director General de la UNESCO entre 1987 i 1999.

Va néixer a Barcelona. Doctor en Farmacia per la Universidad Complutense de Madrid i Catedràtic de Bioquímica de la facultad de Farmacia de la Universidad de Granada, institució de la que va ser Rector. Posà en marxa el Plan Nacional de Prevención de la Subnormalidad, per a evitar, mitjançant diagnòstic precoç, malalties que produeixen greu deteriorament mental. Cofundador del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa. Entre altres responsabilitats polítiques, va ocupar els càrrecs de Sotssecretari d’Educació i Ciència del govern espanyol, Diputat al Parlament d’Espanya, Conseller del President del Govern, Ministre d’Educació i Ciència i Eurodiputat al Parlament Europeu. El 1987 va ser elegit Director General de la UNESCO i va ser reelegit el 1993. President del ERCEG (European Research Council Expert Group) per a la “economía basada en el conocimiento”; Copresident del Grupo de Alto Nivel para la Alianza de Civilizaciones. President de “Initiative for Science in Europe” (ISE). Actualment presideix el Comtié Internacional Contra la Pena de Mort; es President del Consejo de Participación del Espacio Natural de Sierra Nevada. Director del Consell Científic de la Fundación Ramón Areces i president de la Fundación Cultura de Paz.


Dr. S. MOHANAMBAL – Doctora en medicina holística i ayurvèdica i promotora de la pau i de la integració en el planeta.

Originària de Bangalore, Karnataka, ha viscut a Barcelona durant més de vint anys. És una de las practicants de medicina holística cos-ment més destacades d’Europa i el seu treball i investigació l’han portat per tota Europa, Àsia i Estats Units. És una defensora de la pau i de la integració i treballa directament per a la curació i el benestar de milions de persones. És autora de diversos llibres sobre salut i transformació espiritual.


PHYLLIS MONTGOMERY – Curadora del Museu de l’Estàtua de la Llibertat i del Ellis Island Inmigration
Museum a NY.

Directora d’investigació i principal curadora de dos museus nacionals a la ciutat de Nova York: el Museu de l’Estàtua de la Llibertat y el Ellis Island Inmigration Museum. Va ser directora de l’organització, sense ànim de lucre, dedicada a ajudar a l’hospital Native American a Santa Fe, Nou Mèxic. Directora d’investigació i curadora dels pavellons dels Estats Units a las fires mundials a les ciutats de Seattle, Washington (1962); Nova York (1964-65), Montreal, Canada (1967) i a Osaka, Japó (1970).


LEOPOLDO RODÉS – President del Patronat de la Fundació MACBA i membre del International Council del
MOMA a Nueva York. (1935-2015)

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i President del grup de comunicació HAVAS MEDIA. Al 1958 funda l’empresa de publicitat TIEMPO. Al 1978 funda Media Planning Group, que es convertirà en la primera central de mitjans de comunicació d’Espanya i d’Amèrica Llatina, i forma part de nombrosos consells d’administració. Va ser membre del Comitè Executiu de Barcelona 92 i President del Patronat de la Universitat Ramon Llull del 2004 al 2012. En el camp de la cultura és President del Patronat de la Fundació MACBA, President de la Fundación Arte y Mecenazgo, membre del Comitè Executiu del Gran Teatre del Liceu, Membre Internacional de la Fundación Museo del Prado, Membre d’Honor del Museo Guggenheim, Membre del Patronat de la Fundació Príncipe de Asturias i de la Comissió Executiva de la Fundació Príncep de Girona i és Acadèmic d’Honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
És membre del Chairman’s Council i del International Council del MOMA a Nova York, del European Advisory Board de Christie’s International Europe i del National Committee del Whitney Museum of American Art.